Оръжията, натрупани досега в Средиземно море (обзор)

    САЩ и Великобритания трупат оръжия за евентуална атака срещу Сирия, а  Военноморският флот на Русия все още не е получил заповед за укрепване на Средиземноморската си група.

    Съединените щати и Великобритания събират в Средиземно море военноморски групи, които биха се включили в нанасянето на ударите по Сирия, пишат днес американските и британските медии.

    „Мога да потвърдя, че военноморските сили на САЩ разполагат сили в региона, които са готови да се съобразят с всяко решение на президента,“ – каза говорителят на Пентагона Бил Спикс, отговаряйки на въпроси на журналисти.

    Според вестник USA Today, позовавайки се на източник в Пентагона, в източната част на Средиземно море, близо до бреговете на Сирия, САЩ са разположили четири есминеца – Barry, DDG-52; Greyvеli,  DDG-107;  Mahan DDG-72 и Ramage DDG-61. Всички те са оборудвани с крилати ракети „Томахоук“ с обхват от 1600 км.

    В същия район се появяват редовно включените в шести флот оперативни ядрени подводници клас „Охайо“, които са в базата  Суда-бей на гръцкия остров Крит.

    Това e  подводницata Джорджия (USS Georgia SSGN-729), която се появи в средата на август в базата на остров Диего Гарсия в Индийския океан, и „Флорида“ (USS Florida SSGN-728). Всяка от тях може за няколко минути да изстреля  154 ракети „Томахоук“.  Базата в Крит е  разположена на около 1100км от сирийското крайбрежие.

    Според съобщенията подводницата „Флорида“ е взела  активно участие в операцията на НАТО срещу Либия „Odyssey Sunrise“. В началото на операцията за създаване на забранена за полети зона на 19 март 2011 подводницата  е изстреляла общо 93 крилати ракети по цели в Либия, 90 от които в целта.

    Британските кораби също се подготвят за участие в евентуална операция срещу Сирия, пише вестник The Daily Telegraph.

    Кралският флот  сега има две фрегати в Средиземно море и  хеликоптероносача  Illustrious, R06, но те не са въоръжени с крилати ракети. Командването на Британските ВМС отказва да разкрие местонахождението на техните подводници, но, според вестника, атомната подводница Tireless S88 е забелязана през уикенда в Гибралтар. Тази подводница клас „Трафалгар“ може да изстреля 30 ракети „Томахоук“.

    В случай на операция срещу Сирия, може би,  ще участват ВВС от британската база в Акротири в Кипър, пише изданието.

    Според The ??Daily Telegraph,  британските военни заедно с  с американските си колеги подготвят списък с цели за нанасяне на удари с крилати ракети. В случай на приемане на съответното решение от ръководствата на САЩ и Обединеното кралство, първата вълна ракетни удари  по цели в Сирия може да се проведе следващата седмица. В първия етап се предвиждат изстрелвания на крилати ракети от бойни кораби и подводници. Air Force-вероятно няма да участват. Първата вълна от атаки може да продължи от 24 до 48 часа, пише  Вашингтон пост.

    Според канала NBC, удари срещу цели в Сирия може да започнат още в четвъртък. NBC се позовава на източник във Вашингтон, който е заявил, че целта на операцията не е унищожаването на сирийския президент Башар Асад, а  командни бункери, летища и артилерия.

    Други източници в администрацията на САЩ казват за  NBC, че атаки срещу Сирия, най-вероятно няма да има , докато страната не напуснат инспекторите на ООН по химически оръжия. Мисията на експертите завършва  в неделя.

    Арабският телевизионен канал Ал Джазира съобщава, че междувременно  сирийските опозиционни бойци са били информирани, че в близко бъдеще Сирия ще претърпи ракетен обстрел, след което режимът на Башар Асад няма да може да   използва химическо оръжие.

    Военноморския флот на Русия, чиято база е в  Тартус,  Сирия, все още не е получил заповед за укрепване на групата в Средиземно море. „Ние не сме получили никаква заповед за засилване на присъствието  в Средиземно море. Нашите кораби и без допълнителни мерки са достатъчно добре подготвени  за решаване на неочаквани проблеми и следят внимателно действията на военноморските сили на НАТО в региона“ – заяви за  „Интерфакс“ във вторник, представител на Военноморските сили.

    Той подчерта, че оперативното съединение на руския флот в Средиземно море „макар и да не е получавало инструкции да воюва с някого, е готово на всякакви действия за защита на руските национални интереси в региона.“

    Според източника, корабът за логистика  PM-138 от Черноморския флот,  изпълняващ задачи в базата на руския флот в пристанището на Тартус , при рязко влошаване на ситуацията ще бъде изведен под защитата на Средиземноморското съединение.

    „Екипажът на PM-138 под командването на Александър Кашалаби изпълнява задачите си в много тревожна ситуация.  Поддържаме постоянен контакт с него и сме  готови да реагираме бързо на всички възникващи опасности.  Сега пряка заплаха няма“ – е казал представител на Военноморските сили.

    Миналата седмица сирийските опозиционери заявиха, че военните са използвали химическо оръжие срещу тях в околностите на Дамаск. Представители на режима на Башар Асад нарекоха обвиненията лъжа. Държави членки на НАТО и редица арабски страни заявиха, че може да бъдат принудени  да се намесят със сила в сирийския конфликт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *