Сирийската телевизия разказа за химическо оръжие на въстаниците

    Сирийската телевизия обяви, че са открити химически вещества в тунелите на Дамаск, които се използват от бунтовниците, съобщава Reuters. В репортажа,  показан по сирийския  правителствен канал се казва, че военните са открили химикалите по време на щурм на тунели близо до Дамаск Джобар.

    В сюжета се твърди, че в Джобар са доведени лекари, тъй като много войници са имали пристъпи на задушаване. За какви  химикали става дума, не се съобщава. По-рано сирийските власти многократно са обвинявали опозицията в  използване на химически оръжия.

    В Сирия в момента работи Комисия на ООН, която  разследва информация за употребата на химически оръжия. В събота, 24 август,  в Дамаск пристигна представителят на ООН  по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн, която се очаква да допринесе за ускоряване работата на комисията.

    На 21 август в Дамаск бе използвано химическо оръжие, при което загинаха най-малко 1600 души. Много западни държави, включително Великобритания и Франция, обвиниха в използването му сирийския президент Башар, докато сирийските власти и няколко други страни, включително Иран и Русия, смятат за  виновни бунтвониците.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *