В Северна Дакота нацисти решиха да построят „град за бели“

    Кметът и жителите на град Лийт в щата Северна Дакота вдигнаха тревога, след като научили, че техен съсед е станал известен неонацист и антисемит, който закупува  изоставените райони в града и иска да основе „град за бели“.

    Намерението си да   установи в Лийт „Международна общност на бели националисти“ скандално известният радикал и антисемит Craig Cobb заяви още през май 2012. Той каза, че възнамерява да купи земя на безценица в града, и да я отдаде евтино под аренда на съмишлениците си при условие, че над домовете им ще постоянно ще висят нацистки знамена, а те ще гласуват за Cobb.

    Той също така планира да преименува  града в своя  чест “ Koбсвил“. Само че жителите на Лийт научили за новия си съсед и плановете му едва сега.

    Лийт, макар и наречен град, сега е почти напълно изоставен. Включително Cobb там живеят там само 19 души. Очевидно е, че нацистът е избрал това място, защото е с малко население, а и защото в  Северна Дакота живеят  повече бели, отколкото в други щати.

    Впрочем  жителите на града вече изразиха  загриженост от плановете на новия си съсед, който  вече е купил   12 терена за нови жилища и дори е успял да продаде някои от тях. Според кмета на града, Ryan Shock,  за тях това е пълна изненада.

    Още по-тревожни са плановете на Коб за единствения  чернокож жител на града, Боби Харпър (Bobby Harper), който призова  да се привлече вниманието на медиите към проблема: „Ние сме щастливи да приемем тези, които подобряват нашата общност, но тези са тук, за да сеят омраза“, – цитира Харпър местният вестник The Bismark Tribune.

    Следва да се отбележи, че 61-годишният Cobb е един от най-известните американски неонацисти. През 2005 г. той се премества в Естония, където  планира  да  създаде селище за хора с неговите възгледи,  но въпреки факта, че неонацизмът в Естония е всекидневно явление, през 2009 г.  властите депортират Cobb като „човек, който е  заплаха за националната сигурност“ и му  забраняват за  10 години да  влиза в страната.

    След това Cobb се заселва  в Канада, но е бил принуден да се върне у дома в САЩ заради обвинения в подбуждане на етническа омраза.

    В САЩ  мнозина вярват, че Cobb замесен в убийството на съпругата и майката на съдия Joan Lefkof,  който през 2002 г. отказва да регистрира като търговска марка символите  на расистката секта „Креативити“ на Matthew Hale, който се поддържа от много неонацисти. По-специално, Cobb публикува  онлайн личните данни на Lefkof и домашния му адрес.

    Както отбелязват американските правозащитници от Intelligence Report and Hatewatch,   Коб е един от най-активните неонацисти в САЩ. Също така, блогът на организацията съобщава, че  в Северна Дакота се заселват много неонацисти, които са привлечени не само от големия процент  бяло население, но и от липсата на ограничения за закупуване на огнестрелно оръжие, както и заради добре платени работни места в петролната индустрия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *