Безпрецедентни земетресения заплашват Европа – Le Monde

НА 19-ти август 2013 г. френският вестник Le Monde публикува резултатите от последното проучване за оценка на риска от земетресения през следващите 50 години. Новото европейско проучване потвърждава, че Румъния е сред страните с най-висок сеизмичен риск на континента, се казва в статия, публикувана от френския вестник.

„Безпрецедентни земетресения са възможни в Европа“ е заглавието на статия от Pierre Le Hir, във  френския вестник, който се позовава на изследване, проведено от международен екип от 50 специалисти. Той за първи път използва еднакви критерии и математически модели за разработване на карти с рискове от земетресения в ЕС и в съседните страни. Това е ценен инструмент за службите, които участват в разработването на парасеизмични стандарти, пише Le Monde.

Картите, публикувани от Le Monde, изглеждат на пръв поглед като метеорологични карти. Само че преобладаващият червен цвят в Южна Европа,  не показва топлина, а  сеизмичен риск. И при това много висок. Картите показват, че през следващите 50 години големи земетресения са възможни в голяма част от Румъния. Рискът обаче е голям и в Турция, Италия, Гърция и други балкански страни.

maps-1 maps-2 maps-3 maps-4

„Цялостната география на сеизмичността в Европа е известна. Тя следва от сблъсъка на Африканската и Евразийската тектонични плочи. Опасността е най-висока в Турция, Гърция и на Балканите, в Италия и Румъния „, – пише Le Monde, въз основа на резултатите от проучването.

http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/08/16/des-seismes-sans-precedent-historique-sont-possibles-en-europe_3462489_3244.html

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *