Исландия избира между ЕС и скумрията

    ribaИсландия може да оттегли заявката си за членство в Европейския съюз, пише Icelandreview. Местните евроскептиците набират все повече и повече привърженици, а  масло в огъня налива и „скумриената война“, избухнала между Рейкявик и Брюксел.

    Сега в исландското правителство спорят дали да оттеглят заявката за членство в ЕС, подадена  през 2010 г.

    Ръководителят на Партията на независимостта и  министър на финансите и икономиката, Bjarni Benediktsson заяви, че правителството не може да реши дали да се проведе референдум, на който да се изясни настроението на Исландия за членство в ЕС. В същото време на министър-председателят  Sigmundur David Gunnlaugsson, който е и председател на Прогресивната партия каза, че референдумът ще бъде назначен в близко бъдеще.

    Междувременно от Министерството на външните работи заявиха, че тъй като никаква дейност по програмата за присъединяване към ЕС не се провежда,  специалната комисия по нея  ще бъде разпусната.

    Поддръжниците на евроскептиците на Острова нарастват и заради „скумриената война“, която стана централна тема в  политическия и икономическия живот в Исландия наскоро. Заради затоплянето на океана, пасажите с риба започнаха да местят още по на север. Рибарите от  Исландия и Фарьорските острови са увеличили улова на скумрия и херинга в последната година  четири пъти, което обезпокои Брюксел.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *