Децата на дебели майки рискуват да не доживеят до 55

    maykiОтдавна се знае за въздействието на генетичните фактори и начина на живот на бременните върху здравето на нероденото дете. Но едно ново проучване на специалисти от  университета в Единбург предизвика безпокойство сред здравните работници. Както се оказва, затлъстяване или наднормено тегло по време на бременност увеличават риска от преждевременна смърт (преди 55 години) от сърдечно-съдови заболявания при децата с 35%, пише Би Би Си.

    Заключението на експертите се основава на анализ на 28 540 жени и 37 709 деца, които към момента на изследването са били на възраст 34-61 години. Всяка пета бременна жена е била с наднормено тегло (ИТМ 25-29,9), а 4% са били със затлъстяване (ИТМ над 30). При децата са отбелязани 6 551 случаи на преждевременна смърт, като основната причина са сърдечно-съдови заболявания.

    Рискът от преждевременна смърт бил с 35% по-висок при деца, родени от жени със затлъстяване. Тази цифра не се  променял, дори като се вземат предвид такива фактори като възрастта на бременната жена, нейният социален статус и тегло на детето при раждане. Експертите установили също така, че децата на дебели майки, с 42% е по-вероятно да попаднат в болница със сърдечен пристъп, инсулт или стенокардия.

    Според авторът на изследването Ребека Рейнолдс, резултатите са важни. Жените трябва да разберат колко важно е да се следва здравословен режим на хранене, контрол на теглото и да водят активен начин на живот по време на бременност.

    Предишни изследвания  установиха  връзката между наднорменото тегло по време на бременност и промените в регулирането на апетита и метаболизма при децата.

    Изследването на шотландските учени е  публикувано в British Medical Journal.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *