В Турция почина „царят на всички цигани“

    pic_950d2e6945e0c5031e956c0ce50fa171В Турция на 59 години е починал румънският гражданин  Флорин Чоаба,  самопровъзгласил се за „цар  на всички цигани“ , съобщи Agence France-Presse.

    Чоаба е умрял в Анталия, където  отишъл на почивка със семейството си. На 13 август той е приет в болница с инфаркт. Никакви други подробности за смъртта на Чоаба няма.

    Съболезнованията си на близките на Чоаба изрази лично  румънският президент Траян Бъсеску, който участва по покана  на Чоаба в няколко ромски празници.

    Чоаба е роден през 1954 г. в семейството на влиятелен цигански барон, депортиран  по време на Втората световна война в Приднестровието, а след това  установил се в Южна Румъния. През 1997 г. малко след смъртта на баща си, той се провъзгласява за „цар на циганите по целия свят.“

    Скоро след това през 2003 г. той става известен с решението си да даде 12-годишната си дъщеря на 15-годишно момче. Това решение предизвика широк отзвук по целия свят,  след което Чоаба призна грешката си и обеща да се бори с традицията циганите да женят невръстните си деца.

    В допълнение Чоаба е известен и с това, че призова циганските семейства да пращат децата си на училище. Той смятал, че това ще помогне на народа му да се пребори с бедността, причинена от липсата на образование. През 2005 г.  се кандидатира на изборите за румънския парламент, но не успява.

    В Румъния живеят най-много цигани в Европа. Според последното преброяване на населението, в страната са регистрирани над 600 000 цигани. В същото време, според неофициални данни,  броят им в страната може да е над  два милиона.

    Фото: Daniel Mihalescu / AFP

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *