„Природата за хората и регионите“ иска отстраняване на Тома Белев от дирекциите на българските природните паркове

     В откритото писмо на  „Природата за хората и регионите“ до министър Греков се казва:

    НГК „Природата за хората и регионите“ настоява за незабавно прекратяване на участието на дирекциите на българските природните паркове в частното сдружение на Тома Белев – „Асоциация на парковете в България“. Тази асоциацията е създадена за да обслужва интересите на зелените за получаване на информация от всякакъв характер, която после се използва за натиск срещу институциите и незаконно лобиране в полза да организации и частни фирми , свързани с Тома Белев.

    Отдавна изнасяме информация за корупционни практики, нагласени обществени поръчки, конфликт на интереси и бизнес връзки между „Асоциация на парковете в България“ и администрациите на дирекциите на парковете.

    „Асоциацията на парковете в България“ е организация, в която участват 11-те природни парка. От момента на създаването й досега, тази асоциация се председателства от Тома Белев. В продължение на 13 години Тома Белев заемаше пост на Директор на ПП „Витоша” и

    независимо , че от февруари 2012 г. е освободен, той продължава да ръководи сдружението на природните паркове. Асоциацията е най-големият жалбоподател срещу решения на МОСВ, МРРБ. Тя е в основата и на блокирането на големи инвестиционни проекти, които са в интерес на България.

    В последните си разследвания нашата коалиция изнесе информация за нагласени обществени поръчки на парковете, при които се установи очевидно незаконно лобиране в полза на други организации и частни компании на председателя на „Асоциацията на парковете в България“ Тома Белев. И всичко това се е случваше под благосклонния поглед на трите последни правителства на България.

    Припомняме, че природозащитните организации на Тома Белев се финансират от проекти по мониторинг и възстановяване на биоразнообразие в защитени територии. През миналата година те лобираха и успяха тихомълком да увеличат средствата по ОП „Околна среда“ за природните и национални паркове с внушителните 141 милиона лева. Нашите разследвания за няколко от апетитните поръчки в парковете показаха, че в играта участват едни и същи организации – „Зелени Балкани“, Фондация „Биоразнообразие“, техните сателитни природозащитни организации или частните им фирми.

    Само от три милионния бюджет на парк „Сините камъни“ над половината е даден на хора на Тома Белев чрез „Зелени Балкани“ : мерки по възстановяване са изпълнявали Валентина Фиданова, член на УС на Зелени Балкани, но с частната си фирма „Стерна консулт“. Обединение „Кутелка“, което е сдружение между фирмата на Зелени Балкани „Екологичен център“ ЕООД и Зелени Балкани – Ст. Загора, също изпълнява мерки по консервация , а отделно от това лалугерите се броят от „Зелени балкани“ – Ст. Загора.

    В природен парк „Българка“ парите пак са с адресат „Зелени Балкани“ и хора, свързани с Белев. Поръчки изпълнява „Обединение Българка -2011“, в което участва търговската фирма на сдружение „Зелени Балкани“ на Тома Белев – „Екологичен център“ЕООД. Другите съсобственици на обединението са „WWF-Световен фонд за дивата

    природа“, управлявано от съпругата на Тома Белев, Веселина Кавръкова, но чрез тяхната еднолична търговската фирма „Марсилея“ .

    В природен парк „Беласица” пък е кръгът на Петко Цветков и Тома Белев. Там по „спечелена“ обществена поръчка работи обединение „Проект Беласица“ със собственици „Пирински туристически форум“и „Ривекс 99“ ООД „ Ривекс 99“ е собственост на Людмила Димитрова, дългогодишен партньор на Петко Цветков. Освен в Беласица, Людмила Димитрова е координатор и на екипа на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национален парк Пирин и резерват Тисата“, в рамките на който беше скандалната обществената поръчка за изработване на план за управление на Пирин, която незаконно беше присъдена на Зелени Балкани и фондация „Биоразнообразие“ . Наскоро ВАС отмени избора на екипа на Людмила Димитрова и юристка Кабакова, на която Тома Белев е възлагал поръчки без конкурс, докато е бил директор на парка. Другият съдружник е „ Пирински туристически форум“, който се управлява от ковчежника на партия „Зелените“ и съдружничка на Петко Цветков в частната им компания „Екологични решения“ ООД – Юлия Йорданова. Юлия Йорданова е кадър на „Зелени Балкани“ и фондация „Биоразнообразие“, а по-късно оглавява техните разклонения „Си-Ви-Ес България“ и Фондация „Училище за природата“. Си-Ви-Ес България е организация, която се занимава с подготовката на зелени кадри за партийните и неправителствени нужди, както и с привличането и обучението на доброволци у нас и в чужбина.

    Обществената поръчка се печелят с прости технологии – конкурентите на зелените се разчистват от комисиите за оценка. Те пък от своя страна се назначават и решенията им се одобряват от директорите на парковете, които участват „Асоциация на парковете в България“ с председател Тома Белев. Другата технология за спечелване се прилага в заданията за поръчките, които пак се одобряват от директорите на парковете – в документацията се залагат условия, на които отговарят само зелените организации – например участниците и експертите да се участвали в проекта НАТУРА 2000, който всички знаем, че е бил възложен на „Зелени Балкани“ без конкурс.

    Всичко гореизложено съдържа достатъчно основания да се разпоредите за незабавно излизане на дирекциите на природните паркове от „Асоциация на парковете в България“.

    С уважение,

    Филип Цанов

    НГК „Природата за хората и регионите“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *