Виетнамка се изхранва с най-опасната професия в света

    vietnamВиетнамката Нгуен Тхи Там е усвоила една от най-опасните професии в света. С помощта на детектор за метал, тя търси бомби и след това ги продава за скрап. В най-успешните дни безстрашната виетнамка печели около $ 4.

    Съпругът и починал преди 21 години при демонтаж на един от намерените боеприпаси. Жената, която била тогава 27 години, трябвало  да се грижи за четири деца сама, и да върне парите от заем  за закупуване на металдетектора. В момента на Нгуен са и напълно  достатъчни  четири долара за да изхранва семейството си.

    По време на войната във Виетнам, ВВС на  САЩ са хвърлили на територията на страната  повече от 7,8 милиона тона бомби, една трета от които не са се взривили.

    Според правителствената статистика, повече от 90% от страната все още е  осеяна с бомби и мини, въпреки че  Виетнамската война завършва през април 1975 година. Според някои оценки, само в провинция Куанг Три, в резултат на детонация на неексплодирали артилерийски снаряди, са загинали близо 3000 души, а  13 000   са били ранени.

    Хора като Нгуен трябва да рискуват живота си всеки ден, за да свържат двата края.

    „Знам, че е опасно, но аз трябва да го направя.  Както се казва „купа с кръв за купичка ориз “ . Ще останеш ли жив или ще умреш – ще реши съдбата.“ – казва  Нгуен.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *