Източноевропейските автократи – ново изпитание за демокрацията

    Много европейски лидери могат само да мечтаят за популярността на унгарския министър-председател Виктор Орбан, се казва в статията на журналиста от Гардиън Иън Трейнър. Но опозицията обвинява  министър-председателя, че той използва доверието на избирателите, за да установи политическа система, която ще му позволи да остане на власт толкова дълго, колкото е възможно.

    Унгарският министър-председател не е сам в това си желание, отбелязва авторът. Много популистки политици в Източна и Южна Европа използват цял арсенал от инструменти за сплашване, за да елиминират  несъгласните, да демонизират опозицията, да опитомят медиите и да прекроят системата за управление по себе си.

    Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган,  лидери на две бивши империи,  рамкиращи Европа от изток и юг, редовно силно потискат мирните протести и преследват съперниците си. В този случай и двамата са популярни и  доминират на политическата сцена в техните страни, се казва в  публикацията.

    Тревожни  процеси има и  в Румъния, където министър-председателяt Виктор Понта се опита да организира държавен преврат, и в Чешката република, където президентът Милош Земан искаше  да използва правителствената криза, за да разшири своите правомощия, се казва в статията.

    С изключение на Русия, където демократичните стандарти никога не са били високи, всички тези властолюбци- политици са избрани по демократичен начин и се опитват да действат в съответствие с буквата на закона, отбелязва Трейнър.

    При  всички тези особености на политическата ситуация във всяка страна, техните лидери имат много общи черти. След Путин и Ердоган,  Орбан счита, че политиката е  игра, в която победителят взима всичко. Подобно на тях, той описва опозицията като предатели, кукли, които са манипулирани от чужбина.

    „Против  Унгария започна кампания – уверен е министърът  по европейските въпроси Енико Гиори. Някои в Европа казват, че ние сме все по-малко демократични, но това не е вярно.“

    „Управлението по време на кризи изисква бързи и  решителни действия – защитава главата на правителството Балаш Орбан, експерт по конституционно право от близкия до властта аналитичен център Szazadveg, съобщава изданието.

    Контролирайки две трети от народните представители, министър-председателят Орбан може да  да се разпорежда  със страната както пожелае, но екстравагантността му  предизвика конфликт с Брюксел, смята журналистът. Берлин и други европейски столици настояват да се създаде в рамките на ЕС надзорен орган, който да следи за спазването на демократичните принципи във всяка от 28-те държави-членки и за въвеждане на санкции срещу нарушителите.

    Критиците обвиняват лидера на страната в авторитарен национализъм, близък до  реториката на 1930 г., когато страната е   управлявана от диктатора Миклош Хорти.

    Многобройните поддръжници на Орбан, от своя страна, обясняват преследването на своя идол с факта, че той се изправи против европейската тенденция, поставяйки на първо място страната си, а не обединена Европа. Те са уверени, че в края на краищата Унгария и Орбан ще спечелят.

    Опозицията не е толкова оптимистична. „Драмата в случая е как  талантлив политик се саморазрушава от своята  гордост“ – смята унгарският активист за човешки права Петер  Молнар.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *