Какво уплаши бабуините?

    s99838805 Повече от 100 бабуини в европейска зоологическа градина няколко дни седели почти неподвижни и гледали на север. Това се случва в  зоопарка на Eмен, близо до границата с Холандия.

    Зловещaта картина  продължила няколко дни. 112 бабуини седели неподвижно, сякаш са парализирани, застинали по камъните и гледали една и  съща посока. И   това не е филм на ужасите, това е реалност. Какво е ? Предчувствие за надвиснала  опасност, бедствие? Мистерия в зоопарка за персонала и посетителите …

    s15427202
    Те седяли на дървета и скали, абсолютно неподвижни. Това поведение се наблюдава при тези маймуни  за  четвърти път. Четвърти път  бабуините  седят неподвижно.

    През 1994 г. мистериозният феномен се  пвоявил за първи път. След това отново през 1997 г. и 2007 г. – и сега. Обикновено бабуините, покатерени по дървета и скали, гледат неподвижно в една посока, когато наближава опасност, но след това те изчезват бързо. Сега те седят с дни, оживяват се след около седмица и  започват да се държат нормално.

    Обикновено бабуини са много активни през целия ден. Те са в постоянно движение.

    Биологът в зоопарка казва: „Изглежда, че маймуните се страхуват от заплахи, като парализирани са .“ Сестрата се опитва да привлече бабуините с лакомства, но те не мърдат от местата си по дърветата. В допълнение, в клетките цари почти зловеща тишина.

    Експертите не могат да се спрат на нито  една от версиите – какво е  привлякло вниманието на маймуните – предстоящо земетресение, цунами, или просто жегата? Няма отговор …

    Всички теории са  отхвърлени

    Теории има, разбира се, около дузина, но никоя от тях не е убедителна. Възможно е,   животните  дa чувстват приближаването на смъртта. Но никоя в ??момента не е болна.

    Интересното е, че с изключение на групата на приматите,   другите животното не показват признаци на страх. Сега поведението на повече от стоте бабуини постепенно се връща към нормалното – приматите пият скокове и ядат  ябълки, казва биологът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *