Американската компания Hyper V разработва космическа прашка (видео)

    Американската компания  Hyper V  обяви на Kickstarter, че набира средства за изграждането на космическа прашка.

    Инженерите възнамеряват да разработят механичен  ускорител, който работи на принципа на прашката и изстрелва снаряди със скорост, достатъчна, за да влезе в орбита. Подробности има страницата на проекта и в Wired.

    Разработчиците са построили в  лабораторни условия  модел, който изстрелва малко стоманено топче с диаметър около два сантиметра със скорост 152 метра в секунда. За  четвърт милион долара те очакват да създадат прашка, която ще ускори  предмет с тегло половин килограм до около един километър за секунда. Това е един порядък по-малко от необходимото за космически изстрелвания, но, както посочват от Hyper V, е достатъчно да се демонстрира перспективността на разработката.

    Същността на космическата  прашка е в „засилване“ на товар по спирала – на видеото.
    Инженерите на Hyper V твърдят, че съвременните технологии могат да осигурят толкова близка до орбиталните скорост, поради което ще се намалят драстично разходите за доставка до орбита.

    Сега дори за наноспътниците по стандарт CubeSat, куб с ръб на десет сантиметра, за да се разположи на околоземна работа, са необходими около сто хиляди долара.

    По време на ускоряването с „прашка“ товарът ще бъде претоварен от центробежни сили, които са хиляди пъти по-големи от неговото тегло. Поради тази причина, проектът Hyper V е неподходящи за транспортиране на прецизни устройства, но за доставка в Космоса на гориво, вода, кислород, или  сателити с повишена здравина, такава система е идеална.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *