Изчислиха колко време и енергия са необходими за телепортация на човек

    tepeportaciaДНК в една клетка съдържа наследствена  информация, необходима за възстановяване на всяка друга клетка в организма. Британски  студенти по физика са изчислили колко време ще трае  прехвърлянето на данните, необходими за телепортация на човек от Земята до космическа  станция на  геостационарна орбита, се казва в статия, публикувана на интернет страницата на Университета в Лестър.

    Процесът на телепортация, описан в редица фантастични ворби, предполага предаване на разстояние на информацията за физическите тела и тяхното последващо „сглобяване“ в крайната точка“. В изследването си студентите  от университета в Лестър не са  разглеждали техническите възможности на телепортацията, а са  изчислили само количеството информация, предаването на която, според тях, ще съответства на телепортацията на един човек.

    Те допуснали, че ДНК в  една клетка съдържа генетична информация, необходима за възстановяване на всякакви други клетки.

    В такъв случай според техните изчисления, необходимата генетична информация ще заема  около 1.2 * 10 ^ 10 бита. Към това трябва да се добави и пълния размер на информацията, съдържаща се в мозъка на един пътник, което ще заеме до 2,6 * 10 ^ 42 бита. Учените също така предвиждат и  защита срещу грешки при прехвърлянето на данните, което увеличава размера на информация до 4,55 * 10 ^ 42 бита.

    Чрез изчисляване на количеството информация, съответстваща на един човек, студентите успели да  определят енергията и времето необходими за телепортация. Те открили, че при честота  на канала 29.5-30 GHz,  скоростта на предаване на данните ще бъде 2,977 по 10 на 19 степен бита за секунда. Тогава за телепортация на човек ще са необходими  4,85 * 10 ^ 15 години (4.85 квадрилиона), което е около 350 000 пъти възрастта на Вселената (14  милиарда години). Количеството на енергията, необходима за пренос на данни зависи от ширината на канала, и поради това  с ускоряването  на процеса ще се увеличава и количеството на енергията, отбелязват учените.

    „Бърза и евтина от гледна точка на консумацията на енергия телепортация е извън възможностите на съвременните технологии трансфер на данни“ – обобщават авторите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *