Западът трябва да критикува Путин, но не и да поддържа неговите съперници

    „Не е наша работа да избираме страна в руските политически битки,“ – казва Анатол Ливен, преподавател по военна история в Кралския колеж в Лондон, в статия за Financial Times.

    Делото срещу Алексей Навални изглежда съмнително от началото до края, смята авторът,  западните правителства, медии и неправителствени организации с право критикуват процеса срещу него, се казва в статията.

    „Западните правителства   имат право да критикуват правителството на Русия, тъй като много от тези, които станаха жертва на руските чиновници бяха борци против корупцията, а корупцията е  най-голямата пречка по пътя на западните инвестиции в Русия и развитието на страната като цяло“  – казва Анатол Ливен.

    „Въпреки това, трябва да бъде ясно различимо осъждането на незаконните действия по преследването на Навални и други членове на руската опозиция и  подкрепата им като политици,“ – казва авторът на статията. Според него  резултатът от такава подкрепа е  „дискредитиране на  опозицията като западна марионетка.“

    “ Следователно, западните правителства и неправителствени организации не трябва да подкрепят опозиционните движения, дори и да сме съгласни с политическите им принципи, но в случая с  Навални и най-близките му сътрудници следва да се вгледаме в някои от  политическите им принципи,“ – казва Ливен.

    Отбелязвайки характерното за  популиста –  политик съединяване на борбата с корупцията с  патриотизма в политическата реторика на  Навални, той твърди, че „проблемът  е в елементите на руския етнически шовинизъм в патриотизма на Навални“.

    Путин, с  всичките му недостатъци, като цяло се придържа към друга руска традиция, която подчертава лоялност към държавата и династията (което, в този момент, очевидно е – Путин), независимо от етническия произход, се казва в статията.

    „Ясно е, че като се има предвид огромния размер на Русия и нейното мултиетническо население, всяка друга форма на национална държавност заплашва с катастрофа. Това не означава, че западните наблюдатели трябва да гледат през пръсти на престъпленията на Кремъл. Това означава, че ние не трябва да позволяваме сляпата омраза към Путин да ни доведе до сляпа подкрепа на всяка опозиция срещу него, „- казва  Ливен.

    Източник: Financial Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *