Сирийските бунтовници минават на страната на Асад

    Британският вестник The Daily Telegraph публикува статия за бунтовниците, които са решили да минат под знамето на Башар Асад.

    Разочарованите от влиянието на „Ал Кайда“, под което попадна сирийската „революция“, изтощени от две години война, и  чувстващи, че  губят, сирийските бунтовници във все по-големи количества се съгласяват с условията на предложената амнистия от Асад.

    В същото време, семействата трупащи  оръжие за бунтовниците минават на  територията, контролирана от правителството, защото там е по-безопасен живота – докато режимът продължава бойните действия в райони, държани от бунтовниците.

    „Дезертьорство на дезертьорите“ – знак за нарастващото доверие в режима, който е създаден от т. нар. „Министерство на национално помирение“, чиято цел е да улесни връщането на противниците на правителството на негова страна.

    Министърът Ali Haider, заяви: „Нашето послание към тези хора е просто: Ако искате да защитите сирийския народ – оставете оръжието и  го направете чрез диалог“

    Хайдер, който се радва на репутацията на „умерен“ е създал система, която позволява на бунтовниците да оставят оръжието.
    Бунтовниците в частни разговори признават, че те са били наясно с предложението на правителството, както и че някои от тях са готови да го приемат, въпреки че броят на тези хора е малък.

    Мохамед, „умерен мюсюлманин“ от Раки, заяви: „Бих се за революцията, но сега загубихме целта си. Сега екстремистите    контролират града ми,  семейството ми е на страната на правителството, тъй като не е в безопасност тук. Асад е ужасен, но алтернативата е още по-зле …“ .

    Хайдер заяви, че   е присъствал на церемонията по завръщане в  полицията на 180 войници, които преди това са дезертирали.
    Независимо от факта, че това твърдение не може да бъде проверено, когато кореспондентът на Daily Telegraph посети офиса на министерството в Дамаск, той е бил  препълнен с роднините на бунтовниците, които се бият в предградията. Те казват, че мъжете им искат да се върнат.

    Посредникът на Министерството на преговорите с бунтовниците, който казва само името си – Ахмед, заяви пред репортери, че сега е в преговори за дезертьорство на група бунтовници, 10 души,  от Източна Гута. След тях може да дойдат още 50.

    Aхмед описава стъпките, които трябва да се предприемат в случай,  че бунтовниците са решили да сложат оръжие. Първо, посредникът трябва да пресече фронтовата линия:  „Можем само да се надяваме, че командирът на бунтовниците не e дал  заповед на снайперистите да стрелят по нас.“

    Преговарящият  след това издава на  бунтовници документи, позволяващи им да преминават през контролно-пропускателни пунктове на сирийската армия. След това те отиват в убежището, където в безопасност  чакат имената им да бъдат извадени от списъка на издирваните лица.

    Ахмед казва: „Бунтовниците не искат да се свързват с ислямистките екстремистки групи, чието влияние е нараснало значително.  Те искат да се върнат към нормалния си живот.“.
    Няколко дни преди падането на Ал Kасир миналия месец,  кореспондентите на вестник   видяли на ливанската граница  преговарящи, работещи по въпроса да се предостави амнистия на бунтовниците, които са изразили желание да се предадат.

    Телефоните в Министерството на национално помирение звънят непрекъснато. Родителите се опитват да спасят собствените си деца. Ali Fayez Uvadiev, един от посредниците, заяви: „Майките знаят, че това е  последният шанс за децата им.  Ако  не хвърлят оръжието си сега, те ще умрат, защото са загубили  войната.“

    В същото време  ливанският вестник As-Safir, позовавайки се на дипломати от ООН, твърди, че в централната част на Сирия сто батальони от бунтовнически командири водят преговори за преход към правителството за съвместна война срещу салафитите.

    mignews.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *