Сръбският олигарх Мишкович излиза от ареста срещу рекордните 12 милиона евро гаранция

    Най-богатият гражданин на Сърбия бизнесменът Мирослав Мишкович, който е в ареста от декември 2012 г. по обвинения за финансови измами, ще  бъде освободен под гаранция от 12 млн. евро, съобщи пресслужбата на Върховния съд на Белград.

    Тази сума е рекордна за сръбското правосъдие за освобождаване под гаранция. Досега „рекорд“ по този показател държеше бившият шеф на Футболната асоциация на Сърбия Звездан Терзич, обвинен в незаконно присвояване на средства от трансферите на футболисти, за когото гаранцията бе един милион  евро.

    Очаква се, че 68-годишният Мирослав Мишкович,  чието състояние според различни оценки е над един милиард евро, ще бъде освободен от централния затвор в Белград във вторник. Според официално съобщение от водещата му  компания Delta Holding, необходимите 12 милиона евро в понеделник са били прехвърлени по сметката на съда.

    След освобождаването му под гаранция от олигарха ще бъдат прибран задграничния  му паспорт, и на всеки първи  работен ден на всеки месец  той ще трябва да се регистрира в полицейското управление в Белград.

    След разследване , което продължи шест месеца, през май сръбската прокуратура повдигна обвинения срещу Мирослав Мишкович, сина му Марко и още девет човека за  машинации при приватизацията на пътно-транспортни предприятия.

    Според прокурорите, в резултат на незаконно присвояване на средства и имущество на тези фирми,  в периода от 2005 до 2010 г., тези компании са били ощетени с 16.90 милиарда динара (150 милиона евро), а  бюджета на Сърбия с  472 милиона динара (4.2 милиона евро ).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *