Русия: САЩ систематично не екстрадира заподозрени

    Едновременно две руски силови ведомства – Главната прокуратура и Министерството на вътрешните работи, обвиниха американското правителството,  че САЩ   системно и целенасочено игнорира исканията за екстрадиция на Иляс Ахмадов и Тамаз Налбандов,  заподозрени в тероризъм.

    От името на Главна прокуратура  изявление бе направено от и.д ръководителя на екстрадиците Сергей Гороленко, а от МВР – Пилипчук.

    Те твърдят, че  Русия от 10 години иска екстрадицията на Ахмадов и Налбандов, които са подадени за международно издирване чрез Интерпол, но свободно живеят в САЩ.

    „Нашите американски колеги  по неизвестни причини  игнорират  всички официални запитвания по този въпрос и не дават официален отговор,“ – каза Пилипчук.

    Той също така каза, че Ахмадов е бил обявен за международно издирване през октомври 2001 г., като  е обвинен в организиране на въоръжен метеж и създаване на незаконни въоръжени отряди на територията на Северен Кавказ.

    Според Службата на главния прокурор,  Ахмадов заедно с полевите командири  Басаев и Хатаб са създавали лагери за обучение на бунтовници. В резултат на тяхната дейност около 2000 бунтовници нахлуват Дагестан, като при сблъсъци са убити повече от 100 войници и цивилни и са ранени повече от 300 човека, уточнява Би Би Си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *