Най-богатият китаец определи като ненужна борбата с неравенството между хората

    kitaecКитайското правителство не трябва да намалява  пропастта между бедни и богати, а да създава  условия за просперитет, така че всеки да има възможност да натрупа  собствено състояние. Това заяви най-богатият жител на Китай Цзун Цинхоу (Zong Qinghou), предаде Agence France-Presse.

    Както обяснява бизнесменът, богатите трябва да помагат  на всички останали да подобряват  финансовото си състояние; ако всички граждани на страната са богати, обществото ще бъде по-хармонично. Цзун Цинхоу също така призова властите да намалят данъците за да се стимулират инвестициите и подчерта, че егалитаризмът (социална справедливост) ще доведе до недохранване.

    По оценки на Forbes Цзун Цинхоу има $ 11.6 милиарда. Той е основател и основен акционер в производителя на безалкохолни напитки Wahaha и създава своя собствена фирма като възрастен. В младежките си години, както пишат медиите,   понякога не е имал достатъчно пари за подслон, и е прекарвал много нощи под мостовете.

    Китайските власти тази година  предприеха редица мерки за намаляване на разликата в доходите на бедни и богати. Правителството реши да повиши минималната работна заплата,  и задължи държавните  компании да превеждат в бюджета повече пари, отколкото  сега.

    През януари, китайското правителство за първи път от 12 години насам публикува данни за  Коефициента на Джини (Gini), който показва нивото на социалното неравенство. Показателят е 0. 474 срещу 0.412 през 2000 година. Колкото по-близо до единица е коефициентът, толкова по-голяма е разликата между доходите на бедни и богати.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *