Японка заведе дело срещу рекетьори от якудза

    Жителка на Нагоя чрез съда е поискала от Кеничи Синода, който оглавява най-големия  синдикат на якудза „Ямагучи-гуми“, да и върне парите, които са взели от нея подчинените му, съобщава   Agence France-Presse.

    Жената, чието име не се разкрива, иска от Синода   17 милиона йени (170 000 долара) като компенсация, както и връщане на парите, които е платила на неговите  бандити. Според японката, в годините 1998-2010 тя е плащала всеки месец на представител на местния клон на „Ямагучи-гуми“ между  30 и 100 000 йени. През 2008 г., когато се опитала да спре плащането  е предупредена, че  барът и ще бъде изгорен.

    Според BBC News, позовавайки се на японската преса, това е първият случай на иск от този вид. Според преработен през 2008 г.  японски закон, гражданите имат право да съдят ръководителите на групировките за действията на редовите им членове.

    „Ямагучи-гуми“ наброява  около 28 000 души. Въпреки че официалната дейност на якудза – японската мафия – в страната не е забранена, членовете и се занимават с незаконна дейност: рекет, сводничество, търговия с наркотици, манипулация на пазарите на акции и други видове престъпност.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *