Папата предложи индулгенции на последователите си в Twitter

    Папа Франциск ще дава прошка на  покаялите се грешници измежду неговите последователи в Twitter, пише The Guardian.

    Предполага се, че тези индулгенции ще съкратят времето, през което душите на починалите католици ще остават в чистилището, преди да се преместят в рая.

    Ватикана обаче предупреди, че такава прошка не   освобождава автоматично получателите от всички грехове, като условие за тяхната ефективност е искрена вяра и покаяние за неправедни постъпки.

    Представители на католическата църква обясниха, че вечно блаженство в рая, дори и при сегашните  технологии не може да се постигне с няколко кликвания на мишката на компютъра. Както и преди за  това ще се изисква отказ от греха и приемането на основите на вярата, но процесуалната част за опрощение на греховете сега ще бъде малко по-ускорена.

    Опрощаването на греховете обаче може бъде доста селективно. От него, например, ще могат да се възползват онези, които на 22 юли ще отидат в Рио де Жанейро за  честването на Деня на католическата младеж. Тези, които страдат от недостиг на пари, може да бъдат опростени, ако наблюдават събитията в Рио по телевизията или чрез Twitter.

    През Средновековието   папските опрощавания на греховете (индулгенции) спечелиха печална известност, тъй  както често са ставали обект на покупко-продажба. Сега Ватикана се задължава да предоставя  индулгенции безплатно, като се основава единствено на степента на участието на потенциалните бенефициенти в делата на църквата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *