В Полша е открито гробище с „вампири“

    В Полша са открити гробове, в които  черепът  е бил между краката на скелета, пише Carola Traverso Saibante в статия, публикувана на интернет страницата на вестник Кориере дела сера.

    „Полските археолози са открити няколко гроба  с „вампири“, като при скелетите черепът се е намирал  между краката му, което указва на ритуална екзекуция, която според народната традиция е застигала тези, които пият чужда кръв, за да може „вампирите“ след като се събудят да не може да намерят главите си и да излязат от гроба, за да плашат живите „- пише авторът.

    „През миналия век съдбата на обвинените в вампиризъм е била предрешена.  В някои случаи виновните са били обезглавявани, а  в други били набождани на вила и чакали, докато в процеса на разлагане  главата на трупа падне. Във всички случаи  телата на предполагаемите вампири били погребвани  в земята с черепа между краката.

    Според учените, тази практика е често срещана сред славяните, по-специално, в десетилетията, последвали приемането на християнството. Въс вампиризъм обвинявали и тези, които според езическите традиции, носели на гроба на роднините си храна.

    Имало е  лов, който прилича на лова на вещици, последствията от който са били трагични за много и  хиляди хора, „- се казва в публикацията.

    „Обвиненията и преследванията за вампиризъм, са били не само в прерогативите на славянските народи.  Според италианския археолог Матео Борини през Средновековието предполагаемите вампири са  погребвани с парче тухла в устата. Тухлата е трябвало да спре демоничните същества да използват устата си за да смучат кръв“ – пише авторът.

    Определянето  на възрастта на останките няма да е лесно, поради липсата на всякакви накити и бижута.

    Източник: Corriere Della Sera

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *