Човечеството ще му се наложи да яде медузи

    meduzaВ морето има все по-малко риба и все повече медузи. Биолози от цял  свят, държавни експерти и представители на туристическия бранш са разтревожени: в морето има все повече медузи и все по-малко риби. Експерти смятат, че причините за това са дългосрочните тенденции, свързани с глобалното изменение на климата и човешката дейност.

    Британското външно министерство предупреди гражданите си, че на плажовете в региона на Средиземно море  броят  на медузите тази година е надхвърлил обичайните показатели, съобщава Би Би Си. В доклада на Комисията на ООН по земеделска се твърди, че подобна тенденция се наблюдава в целия свят.

    Учените смятат, че ако тази тенденция продължи, медузите може да се превърнат в доминиращ вид   в световните океани.

    Причините, които са довели до увеличаване на броя на медузи, са изложени в проучване, публикувано от участниците в проекта JellyRisk, който включва морски биолози от Гърция, Италия, Великобритания и други страни.

    Проектът стартира през 2009 г., а в рамките му  изследователите са си постави за цел да съберат данни за броя на медузите в океана.

    Един от методите, които учените са използвали за събиране на информация са безплатните приложения за смартфони, които експертите препоръчали да си инсталират рибарите, моряците и туристите. Всеки участник е помолен да направи оценка на броя медузи, които е видял в морето.

    В резултат, учените са установили, че броят на медузите нараства с обезпокоителни темпове.

    Според специалистите за  масовото им размножаване допринасят няколко фактора. Първият от тях се обяснява с глобалното изменение на климата. Увеличаването на температурата в океана е благоприятно за увеличаване на броя и степента на растеж  на медузите.

    Масовото изграждане на изкуствени рифове, които защитават плажовете от бури, също увеличава зоната, подходяща за отглеждане и за хранене на медузите. За това спомага и промишленият риболов, тъй като медузите имат все  по-малко конкуренти в борбата за хранителни ресурси.

    Учените смятат, че тенденцията на увеличаване на броя на медузите е дългосрочна и е невъзможно да се спре. Специалистите съветват да се защитят плажовете с мрежи, а хранително-вкусовата промишленост да вземе пример от китайците, които използват тези животни за храна от хилядолетия.

    „Ние трябва да се научим да обичаме медузите“ – така  BBC цитира Prof Piraino, италиански биолог,  включен в програмата JellyRisk.

    Медузата е една от двете фази на жизнения цикъл на тези многоклетъчни животни, 98%  състоящи се от вода. Втората фаза са полипите. Много медузи са в  състояние да бодат с жилещи клетки, инжектиращи  отрова в тялото на жертвата.

    След контакт с медузи ежегодно загиват около стотина човека, десет пъти повече, отколкото умират от нападения на акули.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *