Гангстерите са хора с психични разстройства

    Младите британци, които участват банди, много по-често страдат от различни психични разстройства, включително социопатия, алкохолизъм, психоза и суицидни тенденции, отколкото спазващите закона жители на Великобритания, пишат учените в статия, публикувана в American Journal of Psychiatry.

    „Възможно е разпространението на психозии неврози сред гангстерите, да е свързано с факта, че почти всички от тях са жертви на „афганистанския синдром“, поради  постоянния контакт с  насилие,“ – казва Джереми Койд от Queen Mary University в Лондон (UK) .

    Койд и неговите колеги провеждат анонимно изследване сред 4600 британци на възраст 18-34 години, включително сред голям брой хора от „проблемните“ квартали на Глазгоу и Лондон.

    През последните пет години около една четвърт от анкетираните британци са попадали в масови сбивания, а около стотина от тях, или 2% от общия брой анкетирани признават, че са членове на банда.

    Изучавайки психологическото състояние на гангстерите, учените установили, че повечето от тях са социопати, две трети са алкохолици и наркомани, повече от половината страдат от неврози, а една трета са се опитвали да се самоубият. Изключение прави депресията, което не е характерна за гангстерите и за побойниците.

    Според Койд и неговите колеги, повечето от тези заболявания са възникнали поради пост-травматично стресово разстройство, или „афганистанския синдром“ в престъпниците.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *