Конституционният съд обяви изборите за законни

     Въпреки че спечелиха вота, от ГЕРБ поискаха от КС да го обяви за незаконен.

    Конституционният съд (КС) отхвърли искането на 96 депутати от ГЕРБ за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни. Информацията бе публикувана официално на сайта на КС.

    Мотивите на магистратите засега не са оповестени, тъй като са част от решението, по което имало още редакционна работа.

    По неофициална информация на „Труд“ решението е взето с 11 на 1 гласа, като особено мнение е имал единствено Благовест Пунев. Основният му аргумент против е бил, че с колегите му не са проверили достатъчно случая с бюлетините в Костинброд.

    В деня за размисъл в печатница на общински съветник от ГЕРБ бяха открити 350 000 бюлетини. Неотдавна експертиза, назначена от прокуратурата, потвърди, че те са били годни.

    Според останалите конституционни съдии обаче медийните репортажи и изяви в деня за размисъл не са агитация и не са опорочили вота.

    Освен това, КС не е касирал изборите, тъй като не е намерил толкова сериозни нарушения, които биха опорочили изборите в цялата страна. Дори и да се намерят такива например в Турция, те биха променили само разпределението на два или три мандата, мотивирали са се съдиите.

    Вчера лидерът на РЗС Яне Янев внесе в КС 32 тома със 100 000 подписа с искане за касиране на вота в Турция. През юни КС допусна за разглеждане по същество искането на РЗС за касиране на изборите в Турция. То беше подадено от 48 депутати от ГЕРБ, тъй като РЗС, като непредставена в парламента партия, няма право да сезира КС.

    http://dnes.dir.bg/news/izbori-konstitutzionen-sad-14391311?nt=4

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *