Дж. Пардю: Бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов.

    Не бях изненадан, че правителството на ГЕРБ падна. Фактически очаквах режимът на Борисов да загуби мандата си дори по-рано, казва в интервю за в.“Сега“ бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю от 2002 до 2005 г.

    За да падне, трябваше хората масово да излязат на протести по улиците на България. Надявам се, че демонстрациите, които започнаха през зимата и продължават до днес, представляват действително събуждане на гражданското общество в България. Ако бях българин, щях да съм на улицата заедно с протестиращите, посочва посланикът, който авторитетен експерт и за Балканите.

    Правителството на ГЕРБ се грижеше повече за удържане на властта и за публичния си образ, отколкото за ефективно управление на страната. Бях в България точно преди последните избори и бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов, категоричен е Пардю.

    Положението в страната стана отчайващо. Пропастта между бедни и богати се разшири. Средната класа е смачкана, а младите и способни хора напускат, защото виждат по-добри възможности извън страната, продължава той.

    Дори и да беше паднал от власт на другия ден след отпътуването си от Вашингтон, щеше да ми е все едно. Вашингтон признава всяко законно правителство на България, избрано от народа в демократичен процес. Българите решават кой да ги управлява, не някой друг, казва посланикът попитан как ще коментира, че един от първите държавници, с които се срещна Барак Обама след избирането за втори мандат бе Бойко Борисов.

    Като изразявам частно мнение, смятам, че Съединените щати имат интерес от стабилна и просперираща България, управлявана от силна демокрация. Правителството на Борисов се провали по всички тези аспекти аргументира се Пардю.

    Правителството с мандата на БСП имаше златна възможност да се придвижи към центъра на политическия спектър и да прочисти политическото, икономическото, социалното и правното бедствие в България. За жалост, то не успя да се възползва от тази възможност, когато подбираше ръководител на ДАНС. Опасявам се, че вече е много късно за правителството на Орешарски, но българите ще решат какво да правят с него, посочва дипломатът.

    Като следя събитията чрез медиите от Вашингтон, революцията за достойнство по улиците на България прилича на истински народен бунт. Според мен това е много положително развитие за съживяване на гражданското общество. Смятам, че това е отхвърляне на политиките от миналото и е искане за истинска промяна, в частност за върховенство на закона.

    На практика хората са фокусирани върху същинските проблеми за промяна в държавата. По-добре е политическите партии в България да им обърнат внимание и да направят някои решителни промени, ако искат да продължат да съществуват и занапред, съветва той.

    Има и отрицателни, и положителни промени. Писах в друг вестник след последните президентски избори, че демокрацията в България е в упадък, коментира Пардю, запитан за това как вижда страната ни след края на мандата му през 2005 г.. Правителството на ГЕРБ прилагаше масирано политическо сплашване и медиен контрол, за да диктува политическото бъдеще на страната. Корупцията в правителствените среди е още по-лоша. Институциите, за които българите ги е грижа най-много – образованието, здравеопазването и културата, – се борят за оцеляване. Свръхбогатите се отдалечиха още повече от бедните. Средната класа бе под натиск, отново подчертава той.

    Медийната свобода е в упадък. Извърши се нездравословна концентрация на медии в много малко ръце. Много от собствениците на медии се интересуват не от представянето на обективни информации, а от собствения си политически дневен ред. Политически статии в подкрепа на отделни кандидати се представят от вестници, телевизии и радио като информации.

    Правителството използва огромни суми, значителна част от еврофондове, насочвани от министерства към медии, за да влияе върху отразяването на събитията и да представя в блестяща светлина правителствените успехи. Медиите станаха зависими от правителственото финансиране. И за капак, журналисти и публични лица, които критикуват правителството, често биват подлагани на заплахи, е категоричната му критика към управлението на ГЕРБ. /БГНЕС /

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5917192

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *