В румънските училища спецслужбите тайно подслушвали учители и ученици

    Румънските спецслужби   тайно са подслушвали редица образователни институции като  противодействие на корупцията при  провеждащите се в страната матури.

    Както съобщи днес ТВ Раелитата, с поставените от Службата за информация на Румъния „бръмбари“ в сградата на букурещкия лицей „Димитрие Болинтиняну“ са разкрити учители,  участвали в събирането на подкупи от ученици и родители.

    Оказало се, че срещу тези подкупи някои от тях са  получили по време на изпитите достъп до интернет, откъдето са изтегляли отговори на въпросите. Обиските в хода на  разследването са дали и  първите резултати – директорът на лицея е уволнен и арестуван, а парите, събрани от учениците са открити по време на проверката у една от учителките.

    Започнатата от  властите борба срещу преписването на изпити доведе до неочаквани резултати. След като в класната стая се появиха  камери за наблюдение и служители на полицията, за втора поредна година повече от половината от учениците се провалят на задължителните за допускане до висше образование изпити за бакалавър.

    Това предизвика вълна от критики в пресата, в които се обвиняват властите за нежеланието им да реформират  образователната система, която е затънала в корупция. В публикации  по този въпрос се посочва, че много ученици считат обучението за  „скучно и старомодно“, а освен това работата на  учителите в страната е зле платена.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *