Това, което не казват защитниците на Сноудън

    „Тъмната нощ на фашизма   винаги започва да се спуска над САЩ, но настъпва само в Европа“ – цитира  Tом Вулф сътрудникът на Council of Foreign Relations Макс Бут в статията си за The Wall Street Journal.

    Над този цитат си струва да се размишлява, докато в САЩ се готвят за честването на Деня на независимостта и докато феновете на Едуард Сноудън разгръщат страстна риторика, казва авторът на статията.

    Оповестилият документите на Пентагона  Даниел Елсбърг наскоро публикува статия на страниците на The Guardian – „любимият рупор на Сноудън“, казва Бут. Елсбърг пише, че „САЩ сега е полицейска държава.“ За да може да се установи там пълноценна  диктатура, по негово мнение, е достатъчно просто една „война … или друга мащабна терористична атака като от 11 септември.“ Сноудън, заключава Елсбърг, ни спасява от  „Съединените Щази на Америка.“

    Идеята, върху която се изграждат подобни аргументи е, че либералната демокрация може постепенно да се превърне в диктатура. Но това рядко се случва постепенно, казва Макс Бут.

    „Почти всички диктатури в историята се появяват, когато авторитарен лидер насилствено отнема властта  от слаб и незаконен режим“ – се казва в статията. Всички те превземат властта при революция или преврат и веднага започват да ограничават гражданските свободи и да потискат своите опоненти и критици. Техните спецслужби, подчертава Бут,  не се ограничават само до наблюдение на населението – те са вкарвали в затвора или са убивали дисиденти.

    Едни от малкото изключения авторът на статията смята Хитлер и Мугабе, получили властта със законни средства, но веднага започват репресии. Както отбелязва Бут,  в Зимбабве не е имало традиционни либерални демократични институции.

    „Същото може да се каже и за страни като Русия и Венецуела, където през последното десетилетие се появиха авторитарни лидери, които дойдоха на власт чрез гласуване“ – се казва в статията.

    „Може би, както твърдят Сноудън и неговите поддръжници, диктатура може да се формира   постепенно и в една от най-старите и най-трайни демокрации в света, но ако това се случи в САЩ, ще бъде безпрецедентно събитие в историята“ – заключава авторът.

    Източник: The Wall Street Journal

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *