В космическите станции се развъждат странни супер-бактерии

    bacteria_smallNASAВ един от последните доклади от НАСА, колонията с един вид бактерии, отглеждани на борда на две мисии на космическата совалка,  се оказали по-многобройни в сравнение с контролната колония,  оставена на Земята.

    Два екипа астронавти на борда на совалката Atlantis са отгледали култури от бактерии (т. н. „биофилм“) в хода на специален експеримент. Трябва да се каже, че повечето от тези биофилми са безвредни, но някои от тях са свързани с човешки болести.

    Такива биофилми са покрили много повърхности във вътрешността на космическата станция Мир и са   „сериозно предизвикателство“ (според NASA), а също и на Международната космическа станция. Ето какво се знае за тях:

    „Отглеждани в Космоса бактерии, наречени биофилми, образуват сложни структури под формата на колони и покрития, които никога не са били наблюдавани на Земята“, съобщават учените от NASA. „Биофилмите,  отглеждани по време на полет имат по-голям брой живи клетки, голяма биомаса и са по-дебели от контролните колонии, останали на Земята  и  отглеждани при нормална гравитация.“

    Този експеримент са използвани бактериите Pseudomonas Aeruginosa.

    „Изследването на това явление е в начален етап и изисква по-нататъшно разследване за това как условията на ниска гравитация влияят на растежа на тези микроорганизми“, казва водещият учен Синтия Колинс от Rensselaer Polytechnic Institute. Също така обект на интерес за учените е обмяната на веществата и вирулентността на тези нови колонии бактерии.

    „Преди да се изпратят астронавти до Марс или с други дългосрочни космически мисии, трябва да сме сигурни, че напълно е елиминирана  или значително е снижена заплахата, която може да представляват  такива биколонии  за човешкия екипаж и оборудването“, казва Колинс.

    Въпреки, че това изследване има най-голямо непосредствено значение за защитата на здравето на астронавтите, учените смятат, че то може да доведе и до по-добри методи за лечение и контрол на заболяванията на Земята.

    popsci.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *