Идва краят на пломбирането на зъбите

    pulp„Идва ли краят на болезнената операция по премахване на зъбния нерв, която в продължение на десетилетия е символ на най-болезнените видове малки операции?“ – пита Shirley Wang в статия в The Wall Street Journal.

    „Учените са напреднали в  лечението на зъбен кариес и се надяват, че ще бъдат в състояние да възстановят зъба и съответно да  избегнат  тази болезнена процедура.  Няколко нови изпитания с животни показват, че  процедурите, свързани със стволови клетки,  изглежда ще помогнат за  възстановяването на изключително важната жива тъкан на зъба – пулпа,“ – се казва в статията.

    „Изследователи от Южна Корея и Япония до Съединените щати и Великобритания са работили усилено  за да може стволовите клетки да започнат да регенерират пулп. Процесът все още е в начален етап на развитие, но ако се окаже успешен, това може да означава намаляване или дори елиминиране на необходимостта от болезненото премахване на зъбния нерв“ – пише авторът.

    „Цялата концепция на регенерация на пулпа е в това да се запази зъба жив … Това означава, че естествените защитни механизми на зъба ще се запазят,“ – казва експертът по биология на устната кухина и професор от университета в Бирмингам (Великобритания), Тони Смит.

    Някои учени са фокусирани върху отглеждането на напълно нови зъби. Повечето опити да се отгледа нов  здрав пулп вътре в твърдата обвивка на зъбния емайл са или да се стимулира растежа със стволови клетки, или чрез по-добро контролиране на възпалението, причинено от инфекция, посочва изданието.

    Някои трудности с отглеждането на нови зъби има  не само в производството на желаната тъкан, но и с  правилната и структура, както и с въпроса как да се постави новия зъб или нов пулп в устата, казва Rena D’Souza, професор от биомедицинска колеж Бейлър по стоматология (Университета на Тексас, САЩ ).

    „Тя и нейните колеги са се фокусирали върху регенерацията на пулпа с хидрогел, съдържащ малък протеин. Желеобразната субстанция се въвежда в зъба и служи като основа, върху която да растат клетки, кръвоносни съдове и нервите на пулпа“, – пише авторът на статията.

    Друг подход е да се отстрани от зъба пулпа и да се отделят стволовите клетки, а след това да се трансплантират стволови клетки с молекули, които стимулират растежа им, обратно в зъбната кухина. Резултати от изследвания върху зъбите на кучета, публикувани в последния месец от японски изследователи показват, че този метод изглежда  ефективен.

    „Според D’Souza, клинични изпитания върху хора с хидрогелния метод ще започнат не по-късно от две до три години, а  лечение на зъбите се очкава до пет години“ – се казва в статията.

    „Прогресът на регенерацията на други видове зъбни тъкани може също така да означава, че някой ден ще дойде края на пломбирането“ – предполага Shirley Wang.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *