Еквадор прехвърли отговорността за Сноудън върху Русия

    Съдбата на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън е в ръцете на руските власти. Това заяви президентът на Еквадор Рафаел Кореа, отбелязвайки, че Кито ще разгледа искането на Сноудън за убежище, след като той напусне Москва.

    „Ние не провокирахме тази ситуация. Сноудън е контактувал с (основателя на WikiLeaks Джулиан) Асандж, Асандж го е посъветвал да потърси убежище в Еквадор. За да може  тази молба за убежище да се разгледа, той трябва да е на територията на Еквадор. Сега решението (на ситуацията с Сноудън) е в ръцете на руските власти, „- каза Кореа в телевизионно интервю.

    При това лидерът на Еквадор опроверга съобщенията в медиите, че на Сноудън в Лондон са били издадени транзитни документи за преминаване на границата. „(Телевизионният канал) Univision лъже по случая Сноудън и за фалшивите документи.  Ние даваме срок до понеделник  каналът да представи  своите доказателства“ – каза Кореа.

    Консулът на Еквадор в Лондон Фидел  Нарваес е издадал на беглеца документи без съгласието на властите и ще бъде наказан, каза президентът. „Истината е, че той (консулът) е превишил правата си и ще му бъде наложена санкция. Може би (той е действал) поддържайки контакт с (основателя на WikiLeaks) Джулиан Асандж и поради отчаяние, че г-н Сноудън ще бъде заловен. Но случилото се е станало без разрешение и без знанието на правителството на Еквадор“- каза Кореа.

    По-рано беше съобщено, че Кореа е обсъдили случая на Сноудън с американския вицепрезидент Джо Байдън. Според местните медии, Байдън е поискал да  не се дава на  Сноудън убежище. Eквадорският  лидер заяви в отговор, че въпросът ще се разглежда едва след той се окаже в  тази страна. Кореа сам каза, че е имал „топъл телефонен разговор“ с Байдън. „Вицепрезидентът на САЩ ми каза, че г-н Сноудън се крие от американското правосъдие, че той няма паспорт,“ – каза президентът. Той подчерта, че съдбата на Сноудън ще бъде решена предвид  позицията на САЩ.

    Изявлението на Кореа по-късно бе коментирано от  президентския говорител Дмитрий Песков. В интервю за „Ехото на Москва“  той подчерта, че Кремъл няма намерение да се занимава със Сноудън. „Владимир Путин предпочита с проблема да се занимават  специалните служби,“ – каза Песков.

    Американските власти, които обвиняват Сноудън в разкриването на секретна  информация, призоваха  Москва да разгледа възможността за неговото екстрадиране. Държавният секретар Джон Кери предупреди Китай и Русия за възможните „последствия“, свързани с делото Сноудън. Американският президент Барак Обама обеща да направи всичко, за да бъде арестуван Сноудън. „Ние ще задействаме съответните правни канали и работим с много страни за осигуряване на съответствие със закона“, – увери американския лидер.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *