Американската спецслужба проследява по 500 милиона контакти в Германия

    Американската агенция за национална сигурност (NSA) събира и обработва месечно  около 500 млн. контакти в телекомуникационните мрежи в Германия, пише DW. По-специално, разузнаването следи телефонни обаждания, имейли, SMS-съобщения и разговори в чатовете. Информацията   публикува  в неделя, 30 юни,  електронното издание на Spiegel Online въз основа   секретни документи на NSA.

    Получените от германските журналисти документи свидетелстват, че в нормални дни през филтъра на американските разузнавателни служби преминават  20 милиона телефонни връзки, и около десет милиона случая на предаване на данни по интернет. В някои дни, като   7 я нуари 2013, NSA получава информация за подслушване на 60 милиона телефонни обаждания в Германия. При това NSA  в Германия има много по-активна разузнавателна дейност, отколкото в други страни от ЕС. Например, във Франция, американците ежедневно фиксират  малко над два милиона повиквания.

    Друго откритие е класифицирането на държавите,  които прави спецслужбата. Германия принадлежи към трета категория, а в същото време се определя като партньор и като обект на мрежови прониквания. Както съобщава  AFP, втората категория включва страни като Канада, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия. В тях  NSA не провежда телефон и интернет наблюдение. В документите на специалните служби директно се казва, че нейните експерти проследяват сигнали у повечето партньори от трета категория.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *