Дайте на Иран спокойно да завърши бомбата си

    Ако можем да се уверим, че Иран не разполага с ядрено оръжие и не разполага с всички възможности да го създаде, Близкия Изток ще се превърне в много по-безопасно място, счита международната общност. В действителност, положението е точно обратното, според журналиста  Питър Пофам от Independent.

    Ситуацията в света е такава, че рано или късно  Ислямската република ще се окаже в центъра на  въоръжен конфликт. Единственият начин да се избегне това е тя да се сдобие с ядрено оръжие, се казва в статията.

    Такива владетели, като Ким Чен Ир и Муамар Кадафи, от собствения си опит се убедиха, че само чрез създаването на ядрени оръжия   може да се попречи на САЩ и техните съюзници  да унищожат  една страна, продължава журналистът. Ядреният арсенал е модерен еквивалент на средновековните градски стени.

    Преди 20 години настъпи краят на Студената война, а президентът Буш обяви „новия световен ред“, припомня наблюдателят. Русия излезе от играта, и  сега Америка е в състояние свободно да прекроява   света,  отменяйки принципа за  необходимостта от  casus belli  за военна интервенция.

    Последиците от тази политика  ние наблюдаваме в разпадащите се Афганистан, Ирак и Либия. „Сирия се движи в същата посока, – каза авторът – и сега  нашите лидери се опитват да ускорят процеса. На  всички останали е  ясно, че дори и чудовищната полицейска държава като Сирия на Асад е по-добре от хаоса, както в Ирак, който бе предизвикан от нашата намеса“.

    Журналистът цитира британския външен министър Дъглас Хърд, който е бил  против британското участие в намесата на Балканите: „Глупаво е да се преструваме, че можем да установим  справедлив мир във всеки конфликт или спор извън нашите граници.“ Тези думи не бяха чути тогава, както не се чуват и сега, съжалява Пофам.

    Обама, Камерън и Оланд все още са обхванати  от нео-империалистическа страст, и ако  президентът  Роухани не  побърза да се сдобе с ядрени оръжия, възможността за война с Иран не може да се изключи напълно, обобщава наблюдателят.

    Източник:  http://www.independent.co.uk/voices/comment/leave-iran-in-peace-to-develop-its-bomb-8676777.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *