Физиците създадоха компактна „пушка“, стреляща с антиматерия

    Американски физици са създали свръхкомпактен ускорител, който се побира на маса. Той служи като източник на мощен поток от частици антиматерия – позитрони, се казва в статия, публикувана в Physical Review Letters.

    Устройството е конструирано от екип   учени под ръководството на Karl Krushelnick от Университета на Мичиган. В този ускорител петаватен лазерен лъч преминава през струя от хелий поток, при което се образува поток от електрони. На пътя му е разположено тънко метално фолио. При сблъсъка на електроните с фолиото,  в потока се образуват  позитрони. Електроните и позитроните  след това се разделят на различни потоци посредством магнити.

    Всеки лазерен изстрел трае 30 фемтосекунди. Устройството произвежда поток от електрони и позитрони заедно с гама-лъчение, което е подобно на предполагаемия  „състав“ на релативистките струи плазма, отделяни от неутронни звезди и черни дупки. Учените се надяват, че това ще позволи в лабораторията да се изследват свойствата на тези струи, и да се провеждат различни изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

    Преди за получаване на потоци от заредени частици, включително и позитрони, бяха необходими огромни инсталации, като Големия електрон-позитронен колайдер (LEP) в CERN в същия тунел, в който сега се помещава Големия адронен колайдер.

    Но в началото на 1980 г. американски учени  откриха  нов метод за ускоряване на частици, в които основната роля има лазер, който превръща  материята в плазма и  „избиващ“ електрони от нея. Поради това наскоро започнаха да се появяват „настолни“ ускорители.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *