Санников: „ЕС протяга ръка на диктатора – къде е логиката?“

    Австрийският Der Standard говори за правата на човека в Беларус с Андрей Санников, който през 2010 г.  се кандидатира за президентския пост на тази страна, а от октомври 2012 живее в Лондон. Ето какво казва Санников за изданието:

    „Този, който е веднъж бил в Беларус в затвора, никога няма да се отърве от този опит. Принудиха ме да напусна страната. И повярвайте ми, това беше изключително трудно решение за мен …“

    „Лукашенко загуби изборите … Мирната демонстрация през нощта 19-ти декември 2010 г.  засили страха на диктатора. При по-нататъшна либерализация той нямаше да може да остане на власт. Така той избра пътя на репресиите.“

    „За 19 години Лукашенко  показва, че за никаква демократизация, за никаква  либерализацията с него не може да се говори. ЕС има много възможности – на различни нива – да повлияе на ситуацията в Беларус.  За времето откакто Лукашенко е на власт, ЕС се разшири значително. От 2004 г. насам сме на  източната граница на ЕС. Търговия стана по-оживена, европейските инвестиции в Беларус се увеличат, така че не ми казвайте, че ЕС все още няма инструменти „- заяви Санников.

    „Всеки път, когато отношенията със Запада са в процес на охлаждане, той (Лукашенко) използва момента  още по-силно да привърже към себе си  полицията, службите за сигурност и армията … След масовите арести през декември 2010 г. ЕС наложи санкции. Тази ситуация се запази до началото на 2012 година. Тогава ЕС намекна, че от негова страна отново има  интерес за  по-тесни връзки с Беларус. А Лукашенко по никакъв начин не прояви готовност за  положителни сигнали.
    Положението с човешките права се влошава все повече и повече. На този фон ЕС протяга ръка на  диктатор? И къде е, ако мога да попитам,  логиката?“ – пита  Санников.

    „По мое мнение, Русия е заинтересована от „диалог“ между ЕС и  диктатора, за да не трябва да покрива сама икономически разходи на диктатурата.  Защото на Русия тази диктатура също излиза много скъпо.“ – смята Санников.

    Източник: Der Standard

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *