Откъснатите зеленчуци продължават да се считат за „живи“

    Assortment of fresh vegetables and fruitСъбраните от градината зеленчици дълго време считат себе си за част от живо растение, адаптирайки се към променящите се цикли на деня и нощта, съобщават учени от САЩ.

    Както обяснява ръководителят на групата учени Janet Braam от Rice University в Хюстън, проучвала този феномен, плодовете и зеленчуци могат да реагират на промените в светлината и да променят  биологията си, дори и след прибиране на реколтата. В резултат, тези процеси може да повлияят на тяхната полезност за здравето и устойчивост на вредители.

    Учените провели серия от експерименти, за да  разберат как се променя работата на генома на растенията, в  зависимост от промяната на времето на деня, температурата и други свойства на околната среда. В един от експериментите се оказало, че клетките на нарязано зеле се държат като живо растение след прекъсване на контакта с корените.

    Учените отбелязват, че такава реакция продължава в продължение на няколко месеца. По този начин, казва Braam, зеленчуците се предпазват от нападения на вредители и болести.

    За да  проверят тази хипотеза, учените отгледали няколко растения трансгенно зеле, деактивирайки в тях гените, които са отговорни за работата на биологичния им часовник. Нарязаното  зеле  било  оставено в стая, където имало гъсеници.

    Експериментът потвърдил подозренията на биолозите – растенията с изключени рецептори за смяната на деня с нощта по-често били атакувани  от насекомите  и се разваляли по-бързо.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *