Пилетата съобразяват по-бързо от хората

    pile„Пилетата не са с кокоши мозъци“ – пише  The Times of India, разказвайки за най-новите открития на британски учени. След  наблюдения, изследователите открили, че бъдещите кокошки и петли притежават редица сложни умения, включително самоконтрол и способност да броят. Обикновено децата на възраст четири години с тaкива  способности не могат да се похвалят.

    Бристолският университетски професор Кристин Никъл, която е посветила на проучване по този проект  20 години  смята, че общоприетото мнение за глупостта на пилетатa е фундаментално погрешно. Тя смята, че птиците имат много скрити таланти. “

    Интелигентността на пиленцето се  развива много бързо. Така няколко часа след раждането, пилетата могат да броят до пет. Това е потвърдено от научен експеримент. Пилета ги поставяли пред две кутии: в едната имало повече яйца,  а в другата – по-малко. Пилетата винаги избирали тази, в която има повече, дори когато изборът бил  между две и три яйца. Пилета  точно определяли къде има повече яйца, дори и след като изследователите се опитвали да ги заблудят, премествайки яйца от едната кутия в другата.

    Експериментите също така показали, че пилетата  разбират, че обект, който изчезва от погледа, все пак съществува. Между другото, децата до една година не осъзнават това.

    Друг аргумент в полза на пилешкия интелект е и   тест, който показва, че  пилета на възраст две седмици, могат да се ориентират по  позицията на слънцето.

    „Пилетата, вероятно няма  да направят изключителни математически открития и няма да допринесат за развитието на литературата, но те са в състояние по-бързо да овладяват умения и да развиват своите способности, отколкото човешко дете, което се нуждае от месеци и години,“ – обобщава  Никъл.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *