Новият смъртоносен вирус в Близкия изток е с 65 % леталност

    В Близкия изток се появи смъртоносен вирус, който може да бъде по-опасен от ТОРС (SARS), пише Daily Mail. Новият вирус досега е убил 38 души. Световната здравна организация съобщава за повече от 60 случая с  MERS (Близкоизточен респираторен синдром).

    Симптомите са същите, както при ТОРС: повишена температура и кашлица,  превръщаща се в пневмония. Но лекарите казват, че смъртността от MERS е е по-голяма.

    Ако от SARS са умирали 8% от пациентите, от MERS – 65%. За щастие  болестта не се разпространява толкова бързо, колкото ТОРС, от който загинаха 800 души през 2003 година.

    Лекарите все още не са установили как болестта се разпространява във всеки от случаите, тъй като някои изглежда, са се заразили без да влизат в контакт с вирусоносители.

    „Повечето от случаите са  в Саудитска Арабия, където милиони поклонници ще пристигнат за  Рамазан следващия месец“ – посочва изданието.

    Случаи с MERS са регистрирани в Йордания, Катар, Обединени арабски емирства, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Тунис.

    Източник: Daily Mail

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *