В САЩ признаха: Затлъстяването е заболяване

    debelАмериканската медицинска асоциация (AMA) призна затлъстяването за  заболяване и препоръча редица мерки за борба с „епидемията“. Това решение бе подложено на гласуване по време на годишната конференция на Асоциацията в Чикаго във вторник.

    AMA подчертава, че процентът на затлъстяване в САЩ  „се е удвоил сред възрастните през последните двадесет години и се е утроил сред децата в рамките на едно поколение.“

    Асоциацията също така отбелязва, че Световната здравна организация, Службата по контрол на  храните и лекарствата в САЩ и данъчната служба са признали затлъстяването за заболяване.

    През септември миналата година Фондът на  Робърт Ууд Джонсън публикува  доклада  „Как затлъстяване заплашва бъдещето на Америка“, в който се отбеляза, че в 12 щата   процентът на затлъстелите американски възрастни е над 30 на сто.

    Авторите на изследването прогнозират, че ако сегашната тенденция не се обърне, до 2030 г. “ делът на затлъстелите възрастни може да надвиши 60 на сто в 13 щата, а в цялата страна – над 44 процента“

    Затлъстяването увеличава риска от други заболявания, включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Нарастващият брой на хората , страдащи от наднормено тегло може да доведе до увеличаване на и без това високите разходи за здравеопазване в САЩ, съобщава Гласът на Америка.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *