Паролите вече ще се записват директно в подсъзнанието

    Колкото повече животът ни е свързан с интернет, толкова по-остър е въпросът за защитата на личните данни. Паролите се увеличават, да се запаметяват е все по-трудно, а да се разбиват – все  по-лесно.

    Опитите да се замести обичайната последователност от цифри и букви с нещо по-надеждно (жестове, преносими устройства или биометричните данни) са правени многократно. А сега   се появи още една нова идея.

    Разработчиците от SRI International предлагат напълно нов подход към решаване на проблемите на сигурността: парола, която никой не знае, дори и вие, а  само вашето подсъзнание.

    Ръководителят на лабораторията по компютърни науки Патрик Линкълн, който е ръководител на проекта, обяснва, че новият метод се основава на принципа на имплицитното изучаване. Този тип обучение, в което умения се генерират  чрез  прости повторения са, например, карането на  колело. След като се научи, никога  не се забравя. Човек не може да  обясни с думи как го прави.  Той просто сяда и се вози. Новите  пароли ще са като това умение, така че ще бъде невъзможно нито да се разбият, нито да се забравят.

    На сегашния етап разработката на проекта използва игрален интерфейс, който обучава потребителя да въведе своя уникална парола. След тренировка, потребителят може да докаже своята самоличност, като просто играе играта, която съдържа фрагменти от усвоения от него шаблон. Неговото уникално умение ще служи като доказателство, че той е – именно той.

    Въпреки че проектът все още е в процес на разработка, напълно е възможно  в близко бъдеще   да  ни даде възможност да се отървем от обичайните пароли, които толкова трудно се запомнят и лесно   се разбиват.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *