Германски министър предлага да се затегнат правилата за влизане в ЕС

    За да се предотврати  влизането на нежелани лица в ЕС, министърът на вътрешните работи на Германия предлага да се въведат изискванията за предварителна предполетна онлайн- регистрация за авиопътницит. Подобна система се използва в САЩ вече няколко години.

    Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих (Hans-Peter Friedrich) подкрепя идеята  Европейският съюз са въведе задължителна предполетна онлайн-регистрация на пътниците, които ще кацат в ЕС, с  техните лични данни. Целта на тези мерки е да се предотврати влизането в ЕС на терористи и други опасни лица, заяви ръководителят на германското Министерство на вътрешните работи пред вестник Welt am Sonntag, публикуванo в неделя, 16 юни.

    Според Фридрих, германските органи за сигурност все още трябва да   проверяват дали влизащите  чужденци  не фигурират в списъците на издирваните лица и дали срещу тях има възбудено наказателно преследване. Подобна програма, наречена System for Travel Authorization (ESTA) , се използва успешно от няколко години в САЩ, каза министърът.

    Таксата ще е около 10 евро

    В САЩ таксата за такава процедура е 14 щатски долара. Германският политик заяви, че се надява  тази система да заработи възможно най-скоро.

    Електронната система за идентификация ESTA е  въведена в САЩ през 2009 година. Туристи и бизнесмени, които влизат в страната без виза, трябва да попълнят на уебсайта ESTA анкета с данни за име, дата на раждане, адрес, номер на кредитна карта.

    Европейският комисар Гюнтер Йотингер по въпросите на  енергетиката също подкрепя въвеждането на електронна регистрация в Европа, отбелязва агенция AFP.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *