Първата водна война ще е между Египет и Етиопия?

    nilАфриканският съюз призова Египет и Етиопия да решат  спора за разпределението на водата в Нил по  мирен анчин. Изявлението бе направено от председателя на Комисията на АС, Нкосазана Дламини-Зума на 12 юни.

    Той подчерта, че и двете страни се нуждаят от питейна вода, така че трябва да преговарят, за да се намери решение, приемливо и за Египет и за Етиопия, съобщава France Presse.

    През май 2013 г. Етиопия започна да отклонява  водата от Синия Нил  за изграждане на язовир. Етиопското правителство увери съседните страни, че обемът на водата в реката няма да се промени съществено в резултат на строителството, и  представи на властите на Египет и Судан доклад, изготвен от международни експерти по темата.

    Въпреки това  египетското правителство заяви, че данните в доклада не са истински и са насочени към подценяване на последиците от строителството на язовира.

    Египетското ръководство поиска да се направят нови изследване и заяви, че ще предприеме всички мерки за защита на своите интереси. На 10 юни президентът Мохамед Морси заяви „ние не искаме война, но  сме готови да спрем всеки опит да се лиши Египет от необходимата за нас вода. Всяка липсваща  капка вода ние ще напоим с нашата кръв.“

    Дина Муфти, говорител на Министерството на външните работи на Етиопия заяви в отговор, че официална Адис Абеба счита египетските заплахи  само за един от методите на „психологическата война“.

    Експерти смятат, че ако проектът е на стойност 4.2 милиарда щатски долара бъде завършен, Египет ще загуби около 20% от водните си запаси. Етиопия контролира около 85% от водата, която се влива в река Нил.

    За сухия и гъсто населен Египет, въпросите за водната сигурност са от първостепенно значение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *