Химическо съединение в опаковките за храни, причинява затлъстяване при момичетата?

    Химикалът може да  влияе върху метаболизма, затруднявайки процеса на отслабване  при децата, пише USA Today.

    „Нездравословното хранене и ограничената физическа дейност,  са основните причини за затлъстяването при децата, но сега  ново проучване говори в подкрепа на това, че химическото вещество BPA, съдържащо  се в опаковките на хранителните продукти, може да има частична вина “ – отбелязва авторът Fatima Waseem. BPA или бисфенол А се намира във всички опаковки- от пластмасови бутилки до кутии за храна.

    Проучването на Kaiser Permanente, публикувано в списание PLoS ONE, показва, че момичета на възраст от 9 до 12 години с високо ниво на BPA в организма,  били  с два пъти по-висок риск от затлъстяване,  в сравнение с момичетата с ниски нива на това вещество. Преди да стигнат до  заключението си, учените   събрали проби от урината на 1326 ученици в Шанхай и от двата пола.

    При това изследователите не намират значителна връзка между BPA  и затлъстяването при момичета на възраст над 12 години и момчетата. Момичетата в  пубертета вероятно са по-податливи на въздействието на това вещество,  отбелязва авторът на изследването De-Kun Li.

    Източник: USA Today

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *