Българите в Украйна искат техният език да има регионален статут

    bg-nosiaДелегатите на конференцията на „Асоциация на българите в Украйна“ прие обръщение към  селските райони и градските съвети, където живеят българи, да предприемат необходимите действия, за да направят българския език  регионален,  пише LB.ua.

    Освен това представителите на Одеса и регионите,  на срещата присъстваха българи от Киев, Запорожие, Крим, Тернопол, Мукачево, Кировоград и други градове, общо – повече от 200 души.

    Според сайта на депутата от Партията на регионите Антон Кисе, който е президент на асоциацията, българите също така искат в Одеска област да се открият училища, с преподаване на български език. Говорейки по време на конференцията Кисе заяви, че за реализацията на конституционните права на националните малцинства в местата на тяхното пребиваване е необходмо приемането на закон за  национално-културната автономия.

    Според преброяването от 2001 г. в Украйна има повече от 200 хиляди българи, от които 74% са в района на Одеса.

    През 2001 г. 64,2% от българите определят българския като майчин език ,  30,3% – руския, 5% – украински, 0.5% – други езици. В същото време, в  Болград, Измаил, Саратски и Татарбунарски райони на Одеска област над 90 % от българите са определили  българския език като роден.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *