Арестите на политици в Чехия се разрастват, прогнози за оставка на правителството

    Обиски в кметството в Прага и офиса на една от най-големите в страната „Komercni Bank“, са направени днес. Във финансовата институция полицейските служители са влезли в трезора, където са отворили редица клетки, конфискували са документи, злато и бижута. Документация от финансово естество е иззета от кметството. Предимно полицията се интересуваха от документи за изграждането на тунела в столицата, както и договори с фирми за събиране на боклук.

    Тунелът „Бланка“ е един от най-известните дългосрочни строежи в чешката столица. Изграждането му започва през миналия век, работата е прекъсвана няколко пъти, и е  възобновена едва през 2007. Пусковият срок  многократно е отлаган. Очакваната цена е надвишена, а разходите за строителство приближават 1 млрд. долара.

    Полицейската операция в Чехия

    В мащабната операция са участвали около  400 полицейски служители. Претърсване и изземване на документи се прави включително и в Министерството на отбраната, както и в редица фирми и компании.

    Сред задържаните е Яна нагиова, която медиите  наричат „дясната ръка“ на главата на правителството Петр Нечас. Въпреки че обвиненията срещу нея не са обявени, анализатори смятат, че в случай на разследване Нечас ще напусне поста си като ръководител на правителството и лидер на управляващата Гражданска демократическа партия.

    Няколко членове на опозицията заявиха, че оставка  ще трябва да подадат всички в кабинета и че страната е изправена пред предсрочни парламентарни избори.

    Според чешките медии, мащабната полицейска операция може да продължи до събота. Министерството на вътрешните работи я подготвя от  около 2 години, през които са слушани и записани стотици телефонни разговори на служители, политици и бизнесмени, съобщи ?T24 / Czech Television 24 /.

    Масови арести в Прага на политици от управляващата партия на Петр Нечас

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *