Организаторът на скандала с подслушванията Едуард Сноудън обеща нови разкрития

    Eдуард Сноудън, който призна за предаването на секретни материали от ЦРУ и Националната агенция за сигурност на журналисти, даде интервю за хонгонгския вестник  South China Morning Post, в което обещава да разкаже подробно за наблюденията на американското разузнаване.

    В анонса на интервюто се казва, че информаторът ще се противопостави на опитите на Вашингтон да го екстрадира от Хонг Конг.

    В интервюто  Сноудън разказва за плановете си за близкото бъдеще, както и за опасенията за живота си и семейството си. Опасения за съдбата на информатора паралелно изказва и бившият републикански конгресмен Рон Пол, който смята, че държавата може да ликвидира Сноудън, включително и чрез използване на безпилотни самолети.

    За това, че Едуард Сноудън е дал информация на журналистите за програмите за наблюдение на АНС чрез комуникационната система, стана ясно на 9 юни от публикация във вестник The Guardian. По-рано  американските и британските медии писаха, че агенцията  с разрешение на Конгреса на САЩ е водила мащабно следене на телефонни разговори и събира в мрежата информация за потребителите,  работейки с всички по-големи интернет компании. Компаниите отрекоха.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *