Гърция e лишенa от статус на развита страна

    Гърция ще бъде първата развита страна загубила  този статус. Според съобщение за пресата от агенция  MSCI, Гърция вече е в категорията на развиващите се пазари.

    В съобщението се отбелязва, че сегашното състояние на икономиката на страната не отговаря на критериите, които съответстват на развитите пазари. В MSCI обръщат внимание на силната  задлъжнялост на страната, стагнация на икономиката, както и на трудностите с привличане на  капитал.

    Също така е снижен и статусът на Мароко. Държавата вече не попада в  списъка на развиващите се и е определена като страна с преходен пазар. Агенцията също така е повишила статуса на Обединените арабски емирства и Катар до развиващ се.

    MSCI постави рейтинга на Гърция за преразглеждане през юни 2012 г. След това  агенцията заяви, че в страната всъщност не функционира финансов пазар, което може да доведе до промени в оценката. В MSCI са отчели разпространението на бартер в Гърция, въвеждането на ограничения за безкасови плащания и стагнация на сделките на фондовата борса.

    Гърция е призната за развит пазар през 2001 година. В момента, според MSCI, в списъка на развитите фигурират 22  страни. Още 22 държави, сред които Русия, Китай, Индия и Бразилия, са включени в списъка на развиващите се страни. Други държави MSCI счита за преходни пазари. Пълната класификация на MSCI може да се намери тук.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *