Учените за първи път в света успяха да получат бензин от въздуха

    Изследователи от британската компания «Air Fuel Synthesis»  за първи път в света са успели да получат гориво от въздуха. И най-изненадващото е това,  че идеята зa тази технология е известна в продължение на много десетилетия – oще от петролната криза от 1970 г.

    Схемата за получаване на гориво е  следната: първо, учените сгъстяват  въглерода, водорода и кислорода от водата и СО2, които се намират във въздуха. Тези компоненти са  всичко, което е необходимо за производството на метанол, а метанолът, на свой ред може да се превърне бензин.

    Процесът е доста прост и възниква въпросът – защо учените не са използвали този метод преди? По една проста причина – те не са били в състояние да докажат, че този процес генерира повече енергия, отколкото консумира. Тази технология изисква електроенергия за химическа преработка, а  нито един процес не може да се счита за жизнеспособен, докато не се докаже, че цената на енергията, необходима за възникването и,  е по-ниска от цената на енергията, генерирана на изхода.

    Методът разработен от «Air Fuel Synthesis»  не само е жизнеспособен, но може да се използва за генериране на гориво за високопроизводителна  техника. Но може би най-голямото му предимство е – неговата устойчивост. Тъй като изгарянето на горивото излъчва същото количество въглероден диоксид, който  първоначално е бил в него -процесът е въглеродно неутрален. (Наистина  само в случая ако електроенергията,  необходимо за желаната химическа реакция се получава от възобновяеми енергийни източници като вятъра и слънцето).

    Друго потенциален предимство е, че цената на това гориво ще бъде  лесно предвидима. Тя няма да  варира, тъй като източник на гориво е стабилен.

    Но , преди това да стане възможно, «Air Fuel Synthesis»  трябва да демонстрира друг важен аспект: енергийната ефективност на процеса. За да направи това, компанията  трябва да изгради достатъчно голяма работеща енергоцентрала. Сега в плановете на «Air Fuel Synthesis»  влиза намерението да построи комплекс за гориво до  2015 г.. Като се има предвид успеха на процеса досега, компанията е оптимист.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *