10 милиона деца по света работят като прислуга в робски условия

    10,5 милиона деца по света работят като домашни прислужници, често в опасни и дори робски условия. Такива данни  агенцията на ООН – Международната организация на труда.

    Според проучването, три четвърти от тези „домашни роби“ са момичета; 6,5 милиона- деца са на възраст от 5 до 14 години.

    МОТ бие тревога: това е не само нарушение на правата на децата – сегашната ситуация пречи за развитието на цивилизовано общество в много страни по света.

    Проблемът с детския труд се е превърнал в глобален проблем в редица африкански страни като Буркина Фасо, Гана, Кот д’Ивоар и Мали, твърди France24.

    Според МОТ, в Пакистан и Непал родителите – най-често от селските райони –  насилствено карат децата си да станат домашни прислужници, за да изплатят дълговете им.

    В Хаити стотици хиляди деца, включително тези, които са успели да оцелеят след природните бедствия, са под домашно  робство.  Хиляди млади момичета от Етиопия ежегодно се изпращат на Близкия Изток за да работят като домашни прислужници.

    Деца помагат в чистене, гладене, готвене, градинарство, и се грижат за други деца и възрастни хора. Детето често е обект на физическо и психическо насилие. Освен това, децата са изложени на риск от въвличане в проституция или да попаднат под сексуално робство.

    Международната организация по труда подчертава, че проблемът се крие във факта, че децата са затворени в домовете на своите господари, тях ги  крият от другите, и никой не знае какво се случва зад стените на къщата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *