ООН: храната все повече ще поскъпва – прогноза 2013-2022

    Забавянето на ръста на  селскостопанското производство, повишеното търсене и високите цени на петрола ще увеличат цените на хранителните продукти в света с 10-40%, смятат експертите на ФАО и ОИСР.

    Средногодишните темпове на растеж на селскостопанското производство в света през следващите 10 години ще се забави с една трета  до средното ниво на изминалото десетилетие (2.6%) и  ще бъдат едва 1.5%.

    Основните фактори за забавянето ще са  недостига на нови площи земеделска земя, нарастващите разходи, увеличаване на натиска на екологичните фактори, както и цялостният  дългосрочен спад на инвестициите в селското стопанство, причинени от дългосрочната тенденция за спад в цените на основните продукти. Въпреки това, като цяло то ще може да посрещне глобалното търсене.

    Тези оценки се съдържат в съвместното прогноза за периода 2013-2022 на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), представена в Пекин.

    Общият ръст на цените на храните за едно десетилетие може да бъде 10-40%, заяви ръководителят на  OИСР Кен Аш, при това повишаването на цените на  месните продукти значително ще изпреварва темповете на покачване на цената на зърнените:

    „Призоваваме правителствата по света възможно най-скоро да се откажат от старите методи в земеделието, като акцентират върху иновациите в индустрията и повишаване на производителността“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *