Антибиотик забранява стареенето

    Направена е първата стъпка към безсмъртие и вечна младост. Швейцарски учени от Федералния политехнически институт в Лозана, оглавявани от проф. Йохан Oвер са успели да увеличат  продължителността на живота и да забавят процеса на стареене.

    Наистина, чудото не се е  случило с човек, а с примитивни червеи-нематоди. Да постигнат тези впечатляващи резултати  изследователите успели с помощта на най-обикновен антибиотик, пише списание Nature.

    Опитвайки се да разгадаят мистерията на живота и смъртта, да намерят рецептата за вечна младост и безсмъртие, експертите имат повече от сто  научни хипотези за стареенето. Някои изследователи смятат, че стареем защото нашият  организъм се износва  подобно на механизъм. Това означава, че са необходими ремонти, отстраняване на повреди на всички нива и замяна с резервни части.

    За стареенето също се обвиняват гените,  вътреклетъчните процеси, скоростта на метаболизма, срив в имунната система, адаптиране,  както и други системи в организма. Дори се говори за „Самурайския закон“ на биологията – генетично програмирана смърт на клетките, органите и организма.

    Дори се предполага, че в клетките на мозъка  има някакви  загадъчни структури, така наречените хрономери. За тях се предполага, че регулират  биологичния часовник и предопределят срока на  земното ни съществуване. Само извънземни в ролята на същества, които ни пращат старост засега са извън съмнение. И това е така, защото учените в тяхното съществуване не вярват.

    Професор Johan Hover и колегите му от Федерални политехнически институт в Лозана, привържениците на генетичната теория на дълголетието, изучавали дейността на гените на стареенето в червеи-нематоди. В експериментите  специалистите успели да намалят активността на  три такива гена от семейството MSP. В резултат –  опитните червеи живели почти три пъти по-дълго, отколкото техните събратя в контролната група.

    Изненадващо, но препрограмираните червеи до  края на дните си се държали като млади.

    Ключов фактор в „дълголетието“ на нематодите се  оказали антибиотиците, които червеите получавали с храната. Според Johan Overa именно  антибиотиците са  препрограмирали работата ба гените MSP към подмладяване.

    Повече по темата:  Стомашно-чревните бактерии влияят на човешкия мозък

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *